Jak wiadomo, pizza jest jednym z najpopularniejszych i najpyszniejszych dań na świecie. Niestety, szczególnie ciężko jej się oprzeć, kiedy dbamy o sylwetkę i jesteśmy na niskokalorycznej diecie. Pizza jest bardzo kalorycznym daniem, jednak mam dla Was autorski „odchudzony” przepis na dietetyczną pizzę, którą osobiście uwielbiam. Ostrzegam : można ją jeść bez wyrzutów sumienia 😉
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- dwie czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- czubatą łyżkę pełnoziarnistej mąki żytniej bądź orkiszowej
- 1/10 opakowania drożdży
- szczyptę soli i cukru
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- płaską łyżeczkę oliwy z oliwek
Dodatki :
- własnoręcznie przygotowany sos pomidorowy ( przepis wkrótce)
- szczypta oregano i bazylii
- pół kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
- kilka pomidorów koktajlowych
- garść rukoli lub świeżej bazylii
Pełnoziarnista mąka jest źródłem cennego błonnika, magnezu, fosforu i cynku. Pozytywnie wpływa również na przemianę materii, dlatego będąc na diecie i chcąc zgrzeszyć warto sięgnąć po zdrowszą wersję tradycyjnej mąki. Ponadto ta wersja ciasta jest idealna dla osób, które mają problemy z ukręceniem idealnego ciasta. To z mojego przepisu wspaniale się łączy i w zasadzie wyrabia samo. Do tego, jeśli jesteś miłośnikiem włoskich smaków i pizzy na cienkim cieście, wypróbuj ten przepis.
Przygotowanie :
Drożdże dokładnie wymieszaj w przegotowanej wodzie i dodaj do mąki. Mieszankę dopraw solą i cukrem oraz dolej łyżeczkę oliwy z oliwek. Odstaw ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie ustaw piekarnik na ok. 200 stopni.
Wrośniętą kulę rozwałkuj na cienki placek i wstaw na 8 minut do piekarnika. Po tym czasie udekoruj ciasto sosem pomidorowym, połową kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i piecz przez kolejne 5 minut.
Po wyjęciu z pieca dodaj świeżą rukolę lub bazylię.
Pachnie pysznie – zajadaj i nie przejmuj się kaloriami.
Na zdrowie!