SKŁADNIKI:
• Ciasto drożdżowe
• drożdże świeże 15 g
• mąka 1 szklanka plus do podsypania
• mleko 1/4 szklanki
• woda 1/4 szklanki
• cukier 1/2 łyżeczki
• masło 1 łyżeczka
NADZIENIE:
• cebula
• papryka czerwona 1/2
• szynka parę plasterków
• pieczarki 3
• brokuł
• ser mozzarella 50 g
• oliwa do smażenia
PRZEPIS:
1. Przygotować rozczyn.
2. Mleko z wodą podgrzać do letniej temperatury, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki.
3. Całość rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy.
4. Wówczas dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wymieszać.
5. Ciasto przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką, zagnieść ciasto przez parę minut wyrobić podsypując mąką w razie potrzeby.
6. Formę do muffin natłuścić. Z rozwałkowanego ciasta wykroić kwadraty, wyłożyć blaszkę formując koszyczki.
7. Ciasto posmarować sosem do pizzy.
8. Koszyczki piec przez 5-8 minut w temperaturze 200 ° (wcześniej nagrzany piekarnik).
9. Następnie na zapieczone pizzerki wyłożyć ser i wcześniej podsmażone składniki.
10. Całość piec do rozpuszczenia sera kolejne 5-8 minut.
Wskazówki:
• Brokuł wypłukać, podzielić na różki, ugotować.
• Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, zeszklić.
• Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasenne, pokroić w kostkę.
• Pieczarki obrać, pokroić podsmażyć z cebulą.
• Farsz wystudzić.
Źródło: kobieceinspiracje.pl