Czy po upieczeniu pizzy masz problem z jej pokrojeniem!? Ciasto nie chce przekroić się do końca, a ser przykleja się do noża!? Jeżeli tak to ten artykuł jest zadedykowany specjalnie dla Ciebie! Dzięki niemu dowiesz się jak w kilka sekund pokroić twoja ulubioną potrawę!
1. Nóż
Nóż jest dobry, pod warunkiem, że jest naprawdę ostry, duży i ciężki.
- Połóż pizzę na desce do krojenia. Pod deskę daj wilgotną ścierkę lub kawałek papieru. Dzięki temu deska będzie stabilnie leżała na stole.
- Pokrój pizzę najpierw na 2 połówki. Następnie połówki na kolejne połówki, czyli ćwiartki.
- Oprzyj nóż ostrzem na pizzy.
- Naciśnij mocno na niego w dwóch miejscach – na rączce i na ostrzu.
- Poruszaj nożem na boki i dociśnij raz jeszcze.
- Aby podzielić pizzę na pół będziesz potrzebować przynajmniej dwóch cięć.
- Powtórz czynność, aby podzielić pizzę na ćwiartki.
https://youtu.be/MI1hHnzC5kY
2. Mezzaluna
To nietypowy nóż do pizzy. Przypomina siekacz do ziół lub ostro zakończony półksiężyc.
3. Nożyczki kuchenne
Może wydawać Ci się to dziwne, ale pizzę pokroisz również nożycami kuchennymi!
Po zrobieniu pizzy, zamiast ciąć ją nożem lub radełkiem, spróbuj nożycami kuchennymi. Nie muszą to być specjalne do pizzy. Standardowe też wystarczą!
Mała porada, jeśli chcesz poszatkować bazylię do sosu pomidorowego, nic prostszego. Bierzesz świeże liście bazylii, układasz jeden na drugim, zwijasz w rulon (jak cygaro), a następnie tniesz bardzo cienko nożyczkami.
4. Nożyczki do pizzy
Wyglądają na zwykłe nożyczki kuchenne z przyczepioną tacką do jednego z ostrzy. Dzięki temu można ukroić pizzę i od razu zaserwować ją na talerz.
5. Radełko
Zalety:
- Nie rozwalisz pizzy
Radełko pozwoli Ci podzielić pizzę tak, aby nie rozwalić ciasta, sosu, sera czy dodatków. To często zdarza się gdy kroisz gorącą pizzę nożem.
- Szybko pokroisz pizzę
Możesz podzielić pizzę na sześć lub osiem kawałków dosłownie w kilkanaście sekund. Wystarczą dwa albo trzy solidne pociągnięcia i już.
- Zajmuje mało miejsca
Docenisz radełko jak włożysz je do szuflady. Zajmuje niewiele więcej miejsca niż nóż czy obieraczka.
4. Radełko Oxo
Zalety:
- Jest dobrze wyważone. Nie za lekkie, nie za ciężkie. W dodatku dobrze leży w dłoni, dzięki dużej gumowej rączce.
- Ma duże i ostre koło do krojenia. Zwykle wystarczy dwa razy solidnie przejechać po pizzy i już jest przekrojona.
- Koło jest plastikowe.
- Można je używać do krojenia na delikatnych powierzchniach pokrytych teflonem. Teflon na tym nie ucierpi. Dzięki temu możesz wykorzystać radełko nie tylko do krojenia pizzy na drewnianej powierzchni, ale również do krojenia omletów, quesadillas, tortilli ziemniaczanych i pszennych nawet na samej patelni.
- Nie przywierają do niego składniki z pizzy, przede wszystkim ser.
- Można je myć w zmywarce.
- Jest bezbarwnyi lepiej widać jak się kroi.
- Całkiem dobrze radzi sobie nawet z krojeniem szynki parmeńskiej.
- Bardzo ostre.
Kilka porad jak sobie poradzić z krojeniem pizzy
- Nie bój się użyć mocy! Przekrojenie ciasta, sosu, składników i sera na pizzy wymaga trochę siły.
- Jeżeli ciasto nie przekroiło się za pierwszym razem, przejedź radełkiem tę samą ścieżkę raz jeszcze.
- Staraj się wybrać ścieżkę dla ostrza, która nie będzie prowadziła przez twarde składniki, które ciężko pokroić, np. salami czy szynka parmeńska.
- Jeśli już kroisz przez wędlinę, spróbuj wzdłuż włókien, nie w poprzek.
- Chcesz pokroić pizzę na wiele kawałków? Zobacz jak możesz to prosto zrobić, aby każdy kawałek wyszedł równy. Jak pokroić pizzę na 6, 8, 10 i 12 równych kawałków?
Jak pokroić pizzę na 4, 8 i 16 kawałków?
Jeśli znacie jakieś inne sposoby na krojenie pizzy, koniecznie podzielcie się nimi pisząc w komentarzach!
Źródło: http://domowa.pizza/jak-w-kilka-sekund-pokroic-pizze/