Juwenaliowa Pizza z redakcją PizzaLover.pl2 min read

Redakcja naszej strony w trakcie trwania łódzkich juwenaliów postanowiła spotkać się w jednym mieszkaniu i zaprezentować swoje doświadczenie z tworzeniem najcudowniejszej potrawy na świecie. W wielu miastach akademickich w te dni ma miejsce symboliczne przekazanie studentom przez prezydentów kluczy do bram miasta. Zabawa trwa zwykle przez cały tydzień, w czasie którego odbywają się liczne koncerty i inne wydarzenia o charakterze kulturalnym oraz sportowym.

Kulminacyjnym elementem studenckiego święta jest pochód juwenaliowy. Jako, że wszyscy studiują, była to podwójna radość, ponieważ najpierw mogliśmy się zająć naszą pasją a w godzinach wieczornych wyruszyć na Lumumbowo na koncert Farben Lehre, Kamila Bednarku i zespołu MIG. Nie obawialiśmy się nawet pechowego piątku 13stego, który miał właśnie miejsce, ponieważ wiedzieliśmy, że pizza w takie dni przynosi dużo szczęścia. Podczas przygotowywnia ciasta, posłużyliśmy się przepisem dostępnym na naszej stronie: „Pizza z gyrosem

13225215_856611137784043_2005887572_o

Ciasto na 2 pizze:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 dużego kubka ciepłej wody
  • 30g świeżych drożdży
  • szczypta cukru

Przygotowanie ciasta:

W ciepłej wodzie rozpuściliśmy drożdże i cukier, a następnie zagęściliśmy 4 łyżkami mąki, wymieszaliśmy i pozostawiliśmy na 12 minut. Do miski wsypaliśmy resztę mąki z solą i wydrążyliśmy dołek. Wlaliśmy drożdże i oliwę, a następnie wyrobiliśmy ciasto. Wyrobione ciasto przykryliśmy ściereczką i pozostawiliśmy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.

Sos bazowy:

  • Oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów w puszce
  • Pół dużej cebuli
  • Przyprawy według uznania

Przygotowanie sosu:

Pokroiliśmy drobno cebulę i ząbki czosnku. Rozgrzaliśmy oliwę w garnku, a następnie wrzuciliśmy tam wcześniej pokrojone rzeczy. Kiedy, już się zeszkliły dodaliśmy 2 puszki pomidorów i przyprawy. Przykryliśmy garnek i od czasu do czasu mieszając pozostawiliśmy na małym ogniu na 10 minut.

Kiedy mieliśmy już gotową podstawę pizzy w ruch poszły rozmaite dodatki. Zrobiliśmy to iście po studencku i dodaliśmy wszystkie możliwe składniki. Na dwie pizze. Nasze dodatki to:

  • salami
  • pieczarki
  • mozzarella
  • ser salami
  • kukurydza
  • ananas
  • roszponka

13225116_856611107784046_1077761399_o

Po przygotowaniu dwóch pizz. Rozgrzaliśmy piekarnik do 250*C i piekliśmy je przez kolejne 15 minut. Naszym oczom na koniec ukazały się dwa genialne placki, które zjedliśmy polewając pizzę oliwą z chilli. Było pysznie.13241476_856610814450742_1981287600_o 13242298_856610991117391_503019999_o

A wy jak spędzacie Juwenalia?