Redakcja naszej strony w trakcie trwania łódzkich juwenaliów postanowiła spotkać się w jednym mieszkaniu i zaprezentować swoje doświadczenie z tworzeniem najcudowniejszej potrawy na świecie. W wielu miastach akademickich w te dni ma miejsce symboliczne przekazanie studentom przez prezydentów kluczy do bram miasta. Zabawa trwa zwykle przez cały tydzień, w czasie którego odbywają się liczne koncerty i inne wydarzenia o charakterze kulturalnym oraz sportowym.
Kulminacyjnym elementem studenckiego święta jest pochód juwenaliowy. Jako, że wszyscy studiują, była to podwójna radość, ponieważ najpierw mogliśmy się zająć naszą pasją a w godzinach wieczornych wyruszyć na Lumumbowo na koncert Farben Lehre, Kamila Bednarku i zespołu MIG. Nie obawialiśmy się nawet pechowego piątku 13stego, który miał właśnie miejsce, ponieważ wiedzieliśmy, że pizza w takie dni przynosi dużo szczęścia. Podczas przygotowywnia ciasta, posłużyliśmy się przepisem dostępnym na naszej stronie: „Pizza z gyrosem„
Ciasto na 2 pizze:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 dużego kubka ciepłej wody
- 30g świeżych drożdży
- szczypta cukru
Przygotowanie ciasta:
W ciepłej wodzie rozpuściliśmy drożdże i cukier, a następnie zagęściliśmy 4 łyżkami mąki, wymieszaliśmy i pozostawiliśmy na 12 minut. Do miski wsypaliśmy resztę mąki z solą i wydrążyliśmy dołek. Wlaliśmy drożdże i oliwę, a następnie wyrobiliśmy ciasto. Wyrobione ciasto przykryliśmy ściereczką i pozostawiliśmy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
Sos bazowy:
- Oliwa
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów w puszce
- Pół dużej cebuli
- Przyprawy według uznania
Przygotowanie sosu:
Pokroiliśmy drobno cebulę i ząbki czosnku. Rozgrzaliśmy oliwę w garnku, a następnie wrzuciliśmy tam wcześniej pokrojone rzeczy. Kiedy, już się zeszkliły dodaliśmy 2 puszki pomidorów i przyprawy. Przykryliśmy garnek i od czasu do czasu mieszając pozostawiliśmy na małym ogniu na 10 minut.
Kiedy mieliśmy już gotową podstawę pizzy w ruch poszły rozmaite dodatki. Zrobiliśmy to iście po studencku i dodaliśmy wszystkie możliwe składniki. Na dwie pizze. Nasze dodatki to:
- salami
- pieczarki
- mozzarella
- ser salami
- kukurydza
- ananas
- roszponka
Po przygotowaniu dwóch pizz. Rozgrzaliśmy piekarnik do 250*C i piekliśmy je przez kolejne 15 minut. Naszym oczom na koniec ukazały się dwa genialne placki, które zjedliśmy polewając pizzę oliwą z chilli. Było pysznie.
A wy jak spędzacie Juwenalia?