Pizza, która uchroni cię przed rakiem jelit1 min read

Pizza Pascalina jest nie tylko pyszna, ale też pomaga w walce z rakiem.

Spożycie pizzy wydłuża życie. 10 czerwca na gastronomicznym festiwalu „Wieś Pizzy” w Neapolu (Napoli Pizza Village) zostanie zaprezentowana Pizza Pascalina będąca wynikiem badania przeprowadzonego przy Instytucie Nowotworów Neapolu (Fundacja Giovannie Pascale). W badaniu wzięli udział specjaliści z różnych obszarów, a teraz tworzą sieć restauracji, producentów, konsumentów i badaczy, mając na uwadze ochronę zdrowia drogą szerzenia właściwych nawyków żywieniowych, w tym również spożycia pizzy.

​Mąka pszenna, surowe brokuły z Kampanii (friarielli campani), pomidory z Corbary lub San Marzano, oliwki z Caiazzo, oliwa z oliwek extra vergine z Cilento, czosnek i papryka strączkowa (peperoncino) idealnie nadają się do przyrządzenia pizzy, która obniża ryzyko chorób układu krążenia i niektórych nowotworów układu pokarmowego, w tym raka jelita prostego. Organizatorzy festiwalu Napoli Pizza Village opowiedzieli, że za sprawą takich składników pizzę Paskalina można jeść w charakterze głównego dania dwa razy w tygodniu. Pizza została włączona do Piramidy Żywieniowej Pascaliego opartej na zasadach diety śródziemnomorskiej oraz na zaleceniach w walce z rakiem Światowej Fundacji Badań Raka (World Cancer Research Fund) i ostatnich badaniach naukowych na temat diet i profilaktyki chorób nowotworych.

Skosztować nowej pizzy „przedłużającej życie” można będzie na festiwalu Napoli Pizza Village w pawilonie pizzerii „Don Peppe”, jednej z 50 pizzerii uczestniczących w dużym festiwalu, który odbędzie się w Neapolu w dniach od 1 do 10 czerwca.

Źródło: www.pl.sputniknews.com