Składniki:
Ciasto
- 10 dkg drożdży
- 400 g mąki
- pół szkl wody mineralnej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru (najlepiej pudru, ale nie koniecznie)
Farsz I:
- pieczarki
- czosnek
- natka pietruszki
- mozzarella
Farsz II:
- przecier pomidorowy + odrobina cukru + sól + zmiażdżony ząbek czosnku
- mozzarella
- szynka – najlepiej surowa lub wędzona
- żółty ser
- oregano
Przygotowanie:
Wodę lekko podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wymieszaj drożdże z cukrem, łyżką mąki i łyżką wody. Odstaw w ciepłe miejsce, np. do zlewu z nalaną ciepłą wodą lub do piekarnika ustawionego na minimalne grzanie (trzeba uważać, żeby całość nie wykipiała). Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj zaczyn, trochę wody (nie całą, bo może się okazać, że do Twojej mąki i przy aktualnej pogodzie wystarczy mniejsza ilość wody), oliwę, sól. Wyrób ciasto. Ma być elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Jeżeli ciasto wyszło zbyt rzadkie – dodaj mąkę; jeśli zbyt gęste – dodaj wodę. Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą. Pilnuj, żeby nie było chłodno w kuchni. Po upływie pół godziny ciasto powinno podwoić objętość. Znowu wyrabiaj ciasto. Potem cienko je rozwałkuj. Z tej ilości mi wychodzą dwa duże placki. Blachę wyłóż pergaminem lub posyp mąką lub posmaruj oliwą – każdy z tych sposobów jest dobry i ma swoich zwolenników 🙂
Teraz czas na nadzienie. Pierwszy farsz wykonaj wg przepisu na farsz z pieczarek. Farsz rozłóż na placku, a na to połóż pokrojoną na plastry mozzarellę. Drugi farsz zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. Przecier pomidorowy wymieszaj z cukrem, solą, czosnkiem i ewentualnie odrobiną wody. Przecier rozsmaruj na placku. Na tym rozłóż plastry mozzarelli, potem plastry szynki. Wszystko posyp startym żółtym serem i oregano.
W przypadku roladek ciasto rozwałkuj na prostokąty. Farsz połóż wzdłuż dłuższego boku placka. Potem wszystko zwiń jak roladę. Teraz pokrój roladę na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układaj na blasze pionowo. Niezbyt ściśle, bo jeszcze urosną. Piecz przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejsz temperaturę do 200-210°C i piecz jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Ja ustawiam piekarnik na grzanie górne i dolne.
Źródło: 2smaki.pl
[huge_it_slider id=”1″]