Składniki:
- ciasto: 500 g mąki chlebowej
- łyżeczka drobnej soli
- łyżka cukru
- 7 g drożdży
- oliwa
- wypełnienie: 200 g jarmużu, pozbawionego zdrewniałych łodyg
- 4 surowe kiełbaski wieprzowe, pozbawione skórki
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, z grubsza zmiażdżone
- łyżeczka wędzonej papryki sproszkowanej
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy
- 200 g sera z niebieska pleśnią
- opakowanie (125 g) mozzarelli, pokrojonej w plastry
- szczypta płatków chili
Przygotowanie:
- Na ciasto: mąkę, sól, cukier i drożdże wsypujemy do miski i mieszamy. Oddzielnie mieszamy 250 ml ciepłej wody z 3 łyżkami oliwy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy w nim dołek i stopniowo dodajemy wodę z oliwą, zarabiając miękkie ciasto. Zagniatamy ok. 5 min lub do momentu, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 min ub aż podwoi swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na 2 duże cienkie koła. Układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
- Na wypełnienie: jarmuż wkładamy do miski, zalewamy przegotowaną gorącą wodą i pozostawiamy na minutę. Odcedzamy, studzimy, odciskamy nadmiar wody i kroimy.
- Mięso z kiełbasy mieszamy z koprem i wędzoną papryką, formujemy małe porcyjki, np. kuleczki. Czosnek mieszamy z 3 łyżkami oliwy.
- Ciasto skrapiamy ponad połową oliwy czosnkowej, posypujemy jarmużem, pokruszonym serem z niebieską pleśnią, plastrami mozzarelli i porcyjkami mięsa. Skrapiamy resztą oliwy czosnkowej i posypujemy płatkami chili. Pieczemy pizzę pojedynczo przez 15–20 min, aż ciasto będzie złotawe, ser bulgocący, a mięso kiełbasy apetycznie upieczone.
- Przepis pochodzi z magazynu „Moje Gotowanie” nr 3/2018
Źródło: www.mojegotowanie.pl