Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju do ciasta
- 2 łyżki oleju do smażenia
Na wierzch:
- 1 mała cebula
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek kiszony
- Kawałek pora (4-5 cm)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sos pomidorowy
- Sól, pieprz
- Ser
- Szynka
Przygotowanie:
1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Podsypujemy nieco mąką i przez chwilę wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.
1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Podsypujemy nieco mąką i przez chwilę wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.
2. Cebulkę, czosnek i pora drobno siekamy – solimy i pieprzymy. Podsmażamy. Pomidora kroimy w plastry, ogórka, szynkę i ser w kostkę.
3. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (ok. 2 łyżki) i zanim się rozgrzeje, układamy ciasto – możemy zwilżyć dłonie lekko w oleju, by łatwiej było rozprowadzać ciasto. Następnie przez około 4 minuty podsmażamy.
4. Gdy spód się zarumieni, przekładamy go na drugą stronę. Wylewamy sos pomidorowy, posypujemy go bazylią. Wykładamy podsmażaną cebulkę z porem i czosnkiem, następnie pomidory, ser, szynka i ogórka. Zmniejszamy ogień – przykrywamy patelnię pokrywką. Po około 10-15 minutach pizza powinna być gotowa – należy sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe.
5. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Źródło: www.vegeszamanka.pl