Składniki:
spód
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 250 g ciemnej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
wierzch
- 3 łyżki bazyliowego pesto
- 1-2 duże, dojrzałe awokado
- wędzona papryka
- sól, pieprz
- pestki dyni lub słonecznika
- 2 rzodkiewki
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj do nich dwie łyżki mąki i cukier, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie w środku i wlej w nie wyrośnięte drożdże. Wymieszaj składniki, na koniec dodaj oliwę. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i zacznij je wyrabiać dłońmi. Kiedy stanie się gładkie i elastyczne, ulep z niego kulę i odstaw je na godzinę do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką.
3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części – jedną możesz zamrozić lub zrobić dwie pizze. Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką, po czym przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut. Po tym czasie spód będzie gotowy
4. Na gotowym spodzie rozsmaruj pesto z bazylii. Pokrój awokado w bardzo cienkie plastry i ułóż je jeden przy drugim.
5. Pizzę posyp papryką wędzoną, solą, pieprzem, pestkami dyni lub słonecznika oraz rzodkiewkami posiekanymi na drobno. Możesz serwować ją tak, jak ulubionego tosta z awokado – z jajkiem i pomidorami koktajlowymi.
Źródło: elle.pl