Składniki
24 SZTUKI
CIASTO
- 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 200 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
DODATKI
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 200 g pieczarek
- 100 g szynki
- 150 g sera mozzarella
- oliwa, masło
Przygotowanie
CIASTO
- Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i włożyć do niego drożdże. Dodać cukier i wlewać stopniowo ciepłą wodę delikatnie mieszając ją z drożdżami oraz częścią mąki (kilkoma łyżkami). Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Połączyć łyżką spieniony rozczyn z resztą mąki, solą oraz oliwą. Uformować kulę, oprószyć ją mąką i wyrabiać przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie przez chwilę zagnieść ciasto i podzielić na 24 części.
- Z każdego kawałka uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją, włożyć do wgłębienia w formie na muffiny wysmarowanej oliwą. Jeśli mamy tylko 1 formę na 12 babeczek, odkładamy połowę ciasta pod przykryciem i ponawiamy całą procedurę po upieczeniu pierwszej partii.
DODATKI
- Przygotować sos pomidorowy: włożyć pomidory z puszki wraz z zalewą na patelnię, dodać starty czosnek, łyżeczkę oliwy i łyżeczkę suszonego oregano oraz sól i pieprz.
- Gotować przez ok. 10 – 15 minut, w międzyczasie rozgnieść widelcem pomidory.
- Pieczarki umyć, pokroić, włożyć na większą patelnię i dusić aż odparują i zaczną się rumienić, po ok. 10 – 15 minutach. Dodać łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę razem podsmażać.
- Na ciasto w foremkach wyłożyć przestudzony sos pomidorowy, pieczarki, pokrojoną szynkę wymieszaną ze startym serem. Posypać po wierzchu oregano i odstawić na ok. 15 minut aż ciasto podrośnie.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 15 minut.
Źródło: www.kwestiasmaku.com