Składniki:
- 1 puszka pomidorów (krojonych)
- 5 plastrów wybranej wędliny
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i świeżo mielony pieprz
- 300 g pieczarek pokrojonych w grube plastry
- 1,5 szklanki startej mozzarelli
- 15 plasterków pepperoni przekrojonych na pół
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Spryskaj formę sprayem do pieczenia. Pomidory odcedź na sicie i przepłucz zimną wodą. Dobrze odsącz, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy, by wyschły. W międzyczasie podgrzej 2 łyżeczki oliwy na patelni i podsmaż wędlinę na brązowo. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż wędlinę, posyp odsączonymi pomidorami. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Na patelni podgrzej kolejne 2 łyżeczki oliwy, dodaj pieczarki i smaż, aż wypuszczą wodę, a potem płyny odparują. Wyłóż jako kolejną warstwę zapiekanki. Następnie posyp mozzarellą, a na koniec ułóż na serze półplasterki pepperoni. Piecz 25 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
Źródło: ofeminin.pl