Składniki na bezglutenową pizzę:
– 80 g maki gryczanej
– 60 g mąki ryżowej
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 łyżka oleju
– 1/2 łyżki soli
– 1/2 szklanki ciepłej wody
Składniki na zaczyn do pizzy:
– 8 g suchych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka mąki gryczanej
– 1/2 szklanki ciepłej wody
Składniki na sos do pizzy:
– 80 g koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki cukru
– szczypta soli
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
Składniki na nadzienie do pizzy:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 puszka czerwonej fasolki
– 1 opakowanie tartej mozzarelli 150 g
– parmezan
– sól, pieprz
Okrągła forma do pizzy o średnicy 28 cm.
Przygotowanie
Pizzę zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do szklanki wsypujemy drożdże, cukier, mąkę gryczaną, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na chwilę w ciepłe miejsce aż przygotujemy składniki na ciasto.
Do miski wsypujemy obie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy. Dodajemy olej, zaczyn oraz wodę i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gęste ale nie będzie one takie jak na zwykłą pizzę pszenną którą wyrabia się na stolnicy. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 30 minut.
W tym czasie zabieramy się za kurczaka. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy. Jak kurczaka mamy gotowego to dodajemy odsączoną i przepłukaną wodą czerwoną fasolkę i mieszamy.
Teraz bierzemy formę do pizzy i wykładamy ją papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem żeby ciasto nie przykleiło nam się. Ciasto wykładamy na formę, cienko (ok. 0,5 cm) i równomiernie rozsmarowujemy łyżką. Na ciasto wykładamy sos (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy) i pędzelkiem rozprowadzamy po cieście. Na sos nakładamy tartą mozzarellę. Następnie naszą mieszankę kurczaka z fasolką i wierzch posypujemy parmezanem. Parmezanu dajemy tyle żeby przykryć wszystkie składniki.
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni i pieczemy 20 minut. Gotową pizzę możemy sobie polać dowolnym sosem lub ketchupem 🙂
Źródło: kuchennewariacje.pl