Składniki:
ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w płatkach
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki bazylii
dodatkowo:
- ser mozzarella około 25 dag
- 1 wędzone udko
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 cebuli
- keczup
- przyprawa do pizzy i zapiekanek
Przygotowanie:
Do mąki dodać drożdże, szczyptę cukru, bazylię, sól i paprykę, dolać olej i ciepła wodę, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 porcji i uformować z nich placuszki około 1,5 cm grubości po wierzchu posmarować cienką warstwą keczupu, mięso obrać z kości i ułożyć na cieście, następnie położyć plaster sera i pomidora pokrojonego na cząstki. Cebule pokroić na piórka i ułożyć je na wierzchu bułeczek na koniec posypać przyprawą i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia. Piec w temp. 200 st około 15-18 minut.