[Przepis] Bułeczki na słono ala pizza1 min read

Składniki:

ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w płatkach
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii

dodatkowo:

  • ser mozzarella około 25 dag
  • 1 wędzone udko
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/2 cebuli
  • keczup
  • przyprawa do pizzy i zapiekanek

 

Przygotowanie:

Do mąki dodać drożdże, szczyptę cukru, bazylię, sól i paprykę, dolać olej i ciepła wodę, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 porcji i uformować z nich placuszki około 1,5 cm grubości po wierzchu posmarować cienką warstwą keczupu, mięso obrać z kości i ułożyć na cieście, następnie położyć plaster sera i pomidora pokrojonego na cząstki. Cebule pokroić na piórka i ułożyć je na wierzchu bułeczek na koniec posypać przyprawą i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia. Piec w temp. 200 st około 15-18 minut.