Składniki:
• 500 g mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka soli
• 50 g drożdży
• 1 płaska łyżeczka cukru
• 300 ml ciepłej wody
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 200 g serka topionego kremowego
• 150 g bryndzy
• 150 g sera mozzarella
• 4 łyżeczki masła
• 4 żółtka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć miks wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280oC piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.