Składniki:
- 2 szt jajek
- 50 g sera cheddar
- 100 g fety
- 100 g ricotty
- Pół łyżeczki soli
- 160 g mąki pszennej typ 450
- 80 ml wody
- 1/3 łyżeczki cukru
- 10 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
- Przygotuj rozczyn drożdżowy: podgrzej lekko wodę, rozpuść w niej świeże drożdże, dodaj odrobinkę cukru i mąki. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut.
- Zalej mąkę rozczynem, dodaj pół łyżeczki soli i zagnieć na elastyczne ciasto. Odstaw do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
- Podsyp stolnicę mąką, przełóż ciasto i wyrabiaj je rękoma do momentu aż będzie jędrne i mięciutkie. Podziel na 2 części. Rozdrobnij widelcem fetę i ricottę. Możesz też dodać żółtego sera.
- Rozwałkuj placek, na środek wyłóż rozdrobnione sery i i zwiń brzegi do środka. Końcówki ciasta podwiń pod spód.
- Wstaw chaczapuri do piekarnika (grzanie góra-dół, 170 stopni) na ok. 10 minut – do momentu, aż brzegi się porządnie zrumienią. Wyjmij chaczapuri i wbij na środek całe jajko. Wstaw ponownie i piecz do momentu aż zauważysz, że białko się ścięło ale żółtko w dalszym ciągu jest płynne.
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl