Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- 7g drożdży w proszku
- 550ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml oliwy
- 700ml passatty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki cukru
- bazylia i oregano
- oliwa
- sól i pieprz
- 500g sera
- mozzarella plus np cheddar
Przygotowanie:
1. W letniej wodzie rozrabiamy cukier i drożdże
2.Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasta i je zagniatamy, aż zrobi się gładkie i lśniące.
3. Wkładamy do miski, smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h
4. W garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy czosnek, dodajemy passattę i gotujemy 15 minut, dodajemy resztę składników i na małym ogniu, gotujemy aż sos zgęstnieje.
5. Ciasto ponownie zagniatamy, odkrajamy 1/3, dzielimy na pół, z resztę również dzielimy.
6. Rozwałkowujemy większy kawałek, przenosimy go do głębokiej formy, i dociskamy do niej.
7.Układamy na spodzie ulubione dodatki, ser, przykrywamy drugim plackiem, rozwałkowanym z mniejszego kawałka, zasklepiamy brzegi.
8. Robimy nacięcia w nowej warstwie i smarujemy sosem.
9. Pieczemy w temperaturze 200C około 25 minut, posypujemy parmezanem
Źródło: smaker.pl