[Przepis] Chicago pizza1 min read

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 7g drożdży w proszku
  • 550ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml oliwy
  • 700ml passatty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • bazylia i oregano
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 500g sera
  • mozzarella plus np cheddar

Przygotowanie:

1. W letniej wodzie rozrabiamy cukier i drożdże

2.Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasta i je zagniatamy, aż zrobi się gładkie i lśniące.

3. Wkładamy do miski, smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h

4. W garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy czosnek, dodajemy passattę i gotujemy 15 minut, dodajemy resztę składników i na małym ogniu, gotujemy aż sos zgęstnieje.

5. Ciasto ponownie zagniatamy, odkrajamy 1/3, dzielimy na pół, z resztę również dzielimy.

6. Rozwałkowujemy większy kawałek, przenosimy go do głębokiej formy, i dociskamy do niej.

7.Układamy na spodzie ulubione dodatki, ser, przykrywamy drugim plackiem, rozwałkowanym z mniejszego kawałka, zasklepiamy brzegi.

8. Robimy nacięcia w nowej warstwie i smarujemy sosem.

9. Pieczemy w temperaturze 200C około 25 minut,  posypujemy parmezanem

 

Źródło: smaker.pl