Składniki:
na 1 grubszą lub 2 cieńsze pizze o średnicy ok. 30 cm
- 300 g mąki „00”*
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 200 ml ciepłej wody
Dodatki – według uznania, u mnie:
- sos pomidorowy: 100 ml passaty pomidorowej (może być też domowy przecier pomidorowy), sól i cukier do smaku
- 1 kulka mozzarelli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 garści rukoli
- kilka plastrów włoskiej szynki dojrzewającej
Przygotowanie:
Świeże drożdże kruszymy na małe kawałki, zalewamy 2-3 łyżkami ciepłej wody (ok. 36-38 stopni C – bardzo ważne, by woda nie była cieplejsza, bo drożdże nie przeżyją!). Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą.
Mąkę przesiewamy do miski / dzieży miksera, mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto i powoli dodajemy ciepłą wodę – ok. 200 ml – tylko tyle, by ciasto się zagniotło i było sprężyste.
Wstępnie zagniecioną kulkę ciasta przekładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i zagniatamy ręcznie przez 2-3 minuty.
Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2h.
Ciasto już po godzinie zaczęło wypełzać z miski, ale dałam mu jeszcze czas. Rosło w oczach, dosłownie jak na drożdżach.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach tworząc okrąg i pamiętający by jego brzegi były grubsze niż środek.
Placek smarujemy cienko sosem pomidorowym.
Na wierzchu układamy ulubione składniki – u mnie była to kulka mozzarelli pokrojona w cienkie plasterki.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C (z termoobiegiem) lub 240 stopni w piekarniku z opcją „góra-dół”. Do swojego piekarnika włożyłam kamień do pizzy, więc od momentu nagrzania się piekarnika poczekałam jeszcze pół godziny, by kamień dobrze się nagrzał (dzięki niemu pizza jest bardzo chrupiąca od spodu) – jeśli nie macie kamienia, wówczas wyłóżcie pizzę na okrągłą blaszkę i razem z nią wstawcie do pieca.
Pizzę pieczemy ok. 15 minut lub nieco dłużej jeśli lubicie, by miała lekko spalone brzegi.
Na pizzę wykładamy składniki, które dodaje się po pieczeniu: pomidorki, rukolę i szynkę dojrzewającą. Całość można skropić oliwą.
* W przepisie na pizzę najważniejsza jest mąka. To bardzo istotne by była to oryginalna, włoska mąka oznaczona symbolem „00”. Taka mąka jest jak cukier puder, bardzo lekka i aksamitna. To właśnie w niej tkwi sekret dobrego ciasta. Kupicie ją w dużych marketach na stoiskach z mąkami. 1 kg to koszt od 6-8 zł, ale pizza jest tego warta.
Źródło: madameedith.com