[Przepis] Cieniutka i chrupiąca „Pizza Turecka” – Lahmacun3 min read

SKŁADNIKI:

8 SZTUK, 4 PORCJE
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
FARSZ:
  • około 1/2 kg mielonej jagnięciny, np. łopatki jagnięcej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki + 2 – 3 łyżki posiekanej do podania
  • 2 łyżeczki soli morskiej i 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu + ewentualnie pieprz kolorowy i cayenne dla zaostrzenia smaku
  • 1 papryka (około 200 g) lub 1/2 papryki i 100 g cukinii
  • 1 cebula
  • ćwiartki cytryny do skropienia
SOS JOGURTOWY:
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  • Ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Stopniowo wlewając ciepłą wodę, mieszać delikatnie składniki widelcem aż zaczną łączyć się ze sobą. Na koniec wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i zacząć powoli wyrabiać ręką. Delikatnie połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę wysmarować oliwą, włożyć kulę z ciasta, i pokryć ją oliwą, aby nie obeschła. Miskę przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (24 – 29 stopni C) na około 1 – 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Farsz: mięso zmielić w maszynce razem z czosnkiem i listkami natki pietruszki (jeśli mięso mamy już zmielone, wymieszać je z drobno posiekanym ząbkiem czosnku i posiekaną natką). Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem a dla uzyskania bardziej ostrego smaku – pieprzem kolorowym i cayenne. Cebulę, paprykę i cukinię drobniutko posiekać (lub rozdrobnić w melakserze), bardzo dokładnie odcisnąć na sitku (ważne!). Połączyć z mięsem.
  • Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę. Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury (ok. 240 stopni C)*. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek o średnicy około 23 cm, podsypując stolnicę i wałek mąką. Położyć go na oprószonej mąką blaszce i ułożyć 1/8 nadzienia. Piec przez 8 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotować kolejny placek.
  • Podawać posypane natką pietruszki, skrapiane sokiem z cytryny i ewentualnie sosem jogurtowym (wszystkie składniki wymieszać w miseczce). Kroić na kawałki lub zwijać w ruloniki.

WSKAZÓWKI

* Jeśli masz kamień do pieczenia pizzy i chcesz go użyć, musisz najpierw nagrzewać go w piekarniku w maksymalnej temperaturze (250 – 240 stopni C) przez około 40 minut, układając go na kratce piekarnika w środkowej jego części. Rozwałkowany placek z ciasta ułożyć na podsypanej mąką łopatce do zsuwania ciasta na kamień. Nałożyć porcję nadzienia. Gdy kamień będzie rozgrzany, wysunąć go z piekarnika, zsunąć placek ciasta i piec jak powyżej, na złoty kolor, przez 8 minut.

Źródło: kwestiasmaku.com