2 pizze
Składniki:
- 350 g pszennej mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 200 – 250 ml mleka
- 1½ łyżeczki soli
- 6 łyżek pomidorowego sosu do pizzy
- 300 g smażonego kurczaka
- ½ cebuli pokrojonej w piórka
- 50 g szynki
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 pieczarki
- 200 g mozzarella, startej
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 20 dorodnych winogron, u mnie czerwone
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- kilka listków świeżego oregano
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, sól i zarób miękkie ciasto. Jeśli jest za twarde dodaj więcej mleka, jeśli za miękkie dosyp trochę mąki. Wyrobione ciasto, które odchodzi od brzegów naczynia przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na dwa kawałki i rozwałkuj na 2 placki o średnicy 30 cm. Posmaruj sosem do pizzy. Na wierzchu połóż kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, kukurydzę, pieczarki pokrojone w plasterki. Dodaj jeszcze szynkę pokrojoną w kostkę. Na koniec posyp pizzę mozzarellą i wciśnij winogrona. Ułóż pizzę na rozgrzanym kamieniu. Nagrzewam kamień około godziny w piekarniku nastawionym na 275ºC. Piecz pizzę przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp curry i oregano oraz pokrój radełkiem na kawałki. Smacznego!
Źródło: https://codojedzenia.pl