Składniki:
– 2 puszki czarnej fasoli (dobrze opłukanej)
– 3 łyżki siemienia lnianego + ⅓ kubka wody (wymieszaj)
– 3 łyżki drożdży spożywczych
– 2 ząbki czosnku
– 1 ½ łyżeczki soli morskiej (1 łyżeczka, jeśli twoja fasola była z dodatkiem soli)
– ½ łyżeczki pieprzu cayenne
– 2 szklanki dyni (pokrojonej na cienkie plastry i upieczonej)
– 2 szklanki grzybów (pokrojonych na plasterki)
– 1 cebula (cienkie plastry)
– 3 szklanki rukoli
– ½ szklanki sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wymieszaj siemię lniane z wodą, a następnie wlej powstałą mieszankę do miksera wraz z fasolą, drożdżami, czosnkiem, solą i pieprzem cayenne. Zmiksuj na gładką masę, którą rozlej do blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Za pomocą pędzelka lub łyżki rozsmaruj ciasto na blasze w okrągłym kształcie.
Piecz przez 20 minut, a następnie ostrożnie odwróć ciasto i wypiekaj go z drugiej strony przez kolejne 15 minut. W między czasie rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i przysmaż pokrojone na plasterki grzyby, dynię i cebulę. Kiedy wyjmiesz gotowe ciasto z piekarnika, posmaruj je sosem pomidorowym, dodaj grzyby, dynię, cebulę oraz rukolę i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut.
Źródło: www.ofeminin.pl