Składniki:
– mąka: 2 szklanki
– drożdże: 2 dekagramy
– woda ciepła: 1 szklanka
– oliwa z oliwek: 3 łyżki
– nutella lub inne masło czekoladowe do smarowania: 200 mililitrów
– rodzynki: 2 łyżki
– płatki migdałowe: 2 łyżki
– biała czekolada: 0.33 sztuki
Przygotowanie:
1. Z mąki, drożdży, oliwy i połowy ciepłej wody zagnieść ciasto aż stanie się gładkie i będzie odstawało ładnie od naczynia. Jeśli będzie zbyt gęste dolać trochę wody.
2. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozwałkować na cienki okrągły placek,można trochę zawinąć brzeg i upiec w 180st przez ok 15-20min.
3. Rumiany placek posmarować nutellą, posypać rodzynkami, płatkami i startą białą czekoladą.
Źródło: www.przeslijprzepis.pl