Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożone)
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g żółtego sera startego na dużych oczkach
- 5 pomidorków koktajlowych
- czarne oliwki
- 1 papryka
- 5 plastrów np. szynki konserwowej lub innej ulubionej wędliny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C. Blachę delikatnie cienko posmarować oliwą. Nałożyć na nią ciasto francuskie, nakłuć je gęsto widelcem. Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i podpiec je 5 minut. Po tym czasie wyjąć, posmarować całość koncentratem pomidorowym, posypać serem (zostawić troszkę na wierzch), posypać szynką, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, papryką, doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec posypać niewielką ilością pozostałego sera. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika, obniżyć temp. do 160*C i piec ok. 15 minut.
Autor: Łukasz Góra