[Przepis] Dietetyczna pizza na drobiowym spodzie1 min read

Składniki:

  • 400g filetów z piersi kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka (płaska) papryki wędzonej słodkiej.
  • ser edamski (100g),
  • pieczarki (6 średnich sztuk),
  • zielone oliwki,
  • kukurydza (1/2 puszki).

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i zmielić razem z cebulą, jajkami i przyprawami. Odstawić do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować odrobiną oleju. Wyłożyć farsz na papier, namoczyć dłonie i rozprowadzić farsz równomiernie po blaszce formując spód do pizzy. Posypać startym na dużych oczkach serem, wyłożyć ulubione składniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić pizzę na kilka minut w gorącym piekarniku. Następnie ostrożnie przełożyć na talerz razem z papierem i usunąć papier. Podawać z ulubionymi sosami. 

 

Źródło: www.smakiarmine.pl