Składniki:
- 400g filetów z piersi kurczaka,
- 2 jajka,
- 1 mała cebula czerwona,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżka (płaska) papryki wędzonej słodkiej.
- ser edamski (100g),
- pieczarki (6 średnich sztuk),
- zielone oliwki,
- kukurydza (1/2 puszki).
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i zmielić razem z cebulą, jajkami i przyprawami. Odstawić do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować odrobiną oleju. Wyłożyć farsz na papier, namoczyć dłonie i rozprowadzić farsz równomiernie po blaszce formując spód do pizzy. Posypać startym na dużych oczkach serem, wyłożyć ulubione składniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić pizzę na kilka minut w gorącym piekarniku. Następnie ostrożnie przełożyć na talerz razem z papierem i usunąć papier. Podawać z ulubionymi sosami.
Źródło: www.smakiarmine.pl