Składniki: (ok. 3 małe pizze)
ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
dodatki:
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa kebab gyros
- przyprawa arabska kebab shoarma
- czosnek w proszku
- słodka papryka w proszku
pieprz
- cebula/cebula czerwona
- ogórki konserwowe/kiszone
- 2-3 pomidory
- połowa kapusty pekińskiej
- papryka konserwowa
- sos pomidorowy (passata)
- przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz
- ok. 150 g żółtego sera
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut).
Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h).
Po tym czasie formujemy okrągłe placki zostawiając szersze brzegi.
Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.
Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).
Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym.
*nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarniku
Źródło: slodkastrona.com