Składniki domowej pizzy z łososiem
Jak sama nazwa mówi, domowa pizza z łososiem wymaga przyrządzenia nie tylko wierzchu dania, ale również ciasta. Zaletą ciasta przygotowanego we własnej kuchni jest mała ilość składników oraz brak tzw. spulchniaczy i konserwantów, a także niepowtarzalny smak.
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki typu 450
- 1,5 szklanki lekko ciepłego mleka lub wody
- 25 g drożdży świeżych
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oregano
- łyżeczka czosnku granulowanego
Składniki na pizzę
- 3 łyżki śmietany 12%
- 3 łyżki serka śmietankowego do smarowania chleba
- 200-250 g łososia wędzonego w plastrach
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ser mozzarella ok. 200 g
- mała główka cebuli czerwonej
- brokuł lub inne ulubione dodatki warzywne
Dodatkowo
- blaszka do pieczenia duża (36 × 36 cm)
- papier do pieczenia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeży koperek
Przygotowanie domowej pizzy z łososiem
Ciasto
Aby przygotować ciasto, w dużym naczyniu umieszczamy składniki suche, a zatem mąkę, sól oraz czosnek granulowany i mieszamy. Do małej miseczki odlewamy ok. 3/4 przygotowanej wcześniej lekko ciepłej wody (lub mleka), dodajemy cukier, drożdże, a następnie mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną mieszaninę oraz resztę płynu wlewamy do naczynia z mąką i wyrabiamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na minimum 30 min lub do podwojenia swojej objętości.
Przygotowanie składników na pizzę
W czasie gdy ciasto rośnie, możemy zacząć przygotowywać poszczególne składniki na pizzę. Zaczynamy od sosu do ciasta. W wysokiej szklance mieszamy ze sobą śmietanę, serek śmietankowy oraz zioła prowansalskie. Przyszedł czas na warzywa. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy pod przykryciem na półtwardo, a następnie po odsączeniu dzielimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na race o grubych oczkach.
Przygotowanie pizzy
Gdy ciasto już wyrosło, możemy zacząć robić pizzę. W tym celu wykładamy dużą blaszkę papierem do pieczenia, a na niej umieszczamy całą masę. Ciasto rozprowadzamy palcami, które co pewien czas moczymy w oliwie z oliwek. Masę smarujemy białym sosem, na którym układamy równomiernie plastry łososia. Następnie układamy brokuły i cebulę. Całość posypujemy serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 min. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy danie świeżym koperkiem.
Źródło: https://przepisy24.pl