[Przepis] Domowa pizza z orzechami włoskimi, gorgonzolą i jabłkami1 min read

Składniki:

na pizzę:

  • 2 jabłka odmiany rubin (może być również odmiana ligol),
  • 4 łyżki śmietany kremówki,
  • pół opakowania sera pleśniowego gorgonzola (około 75 g),
  • garść obranych orzechów włoskich,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

 

na ciasto:

  • 20 dkg mąki,
  • pół szklanki letniego mleka (około 125 ml),
  • opakowanie suchych drożdży (7g),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

 

  • Mąkę przesiej przez sito.
  • Dodaj pozostałe składniki na pizzę, czyli mleko, drożdże, oliwę, sól oraz cukier.
  • Zagniataj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pozostaw je na około 20 minut.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na pizzę (pozostawiając cieńsze na środku, a nieco grubsze na brzegach).
  • Nakłuj je widelcem.
  • W rondlu podgrzej śmietanę.
  • Dodaj pokruszony ser pleśniowy, gałkę muszkatołową i pieprz.
  • Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się gorgonzoli.
  • Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na bardzo cienkie plastry.
  • Serowo-śmietanowym kremem posmaruj spód pizzy.
  • Dodaj plastry jabłka i posyp je pokruszonymi włoskimi orzechami.
  • Całość możesz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą (wedle uznania).
  • Piecz pizzę przez 20 minut.
  • Gotowy placek skrop oliwą z oliwek.

Źródło: party.pl