Składniki:
na pizzę:
- 2 jabłka odmiany rubin (może być również odmiana ligol),
- 4 łyżki śmietany kremówki,
- pół opakowania sera pleśniowego gorgonzola (około 75 g),
- garść obranych orzechów włoskich,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
na ciasto:
- 20 dkg mąki,
- pół szklanki letniego mleka (około 125 ml),
- opakowanie suchych drożdży (7g),
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej przez sito.
- Dodaj pozostałe składniki na pizzę, czyli mleko, drożdże, oliwę, sól oraz cukier.
- Zagniataj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Pozostaw je na około 20 minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na pizzę (pozostawiając cieńsze na środku, a nieco grubsze na brzegach).
- Nakłuj je widelcem.
- W rondlu podgrzej śmietanę.
- Dodaj pokruszony ser pleśniowy, gałkę muszkatołową i pieprz.
- Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się gorgonzoli.
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na bardzo cienkie plastry.
- Serowo-śmietanowym kremem posmaruj spód pizzy.
- Dodaj plastry jabłka i posyp je pokruszonymi włoskimi orzechami.
- Całość możesz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą (wedle uznania).
- Piecz pizzę przez 20 minut.
- Gotowy placek skrop oliwą z oliwek.
Źródło: party.pl