Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- szklanka letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2-3 szklanki mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- oliwa do posmarowania blachy
- 5 zielonych szparagów (ugotowanych na wpół twardo)
- 5 białych szparagów (ugotowanych na wpół twardo)
- 2 garście dzikich ziół
- 2 jaja od kur zielononóżek
- dobra oliwa do polania, może być smakowa (bazyliowa chilli)
- starty ser carski lub dziugas – do posypania pizzy
Przepis:
Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, po czym dodaję: szklankę mąki, sól, cukier, oliwę – odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaję resztę mąki i wyrabiam ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto dzielę na dwa i jeszcze raz odkładam do wyrośnięcia na około 20 min. W ten sposób uzyskałem dwa blaty do pizzy o średnicy 25 – 30 cm. Biorę jeden z „blatów” i formuję w rękach lub za pomocą wałka okrągły placek. Piekarnik nagrzewam do największej temperatury, ważne żeby grzanie było od spodu i z góry. Rozgrzaną blachę smaruję oliwą za pomocą rozgniecionego czosnku i kładę placek, który z wierzchu nacieram również delikatnie oliwą i pieprzem. Piekę około 5 min aż placek zrobi się lekko brązowy i kładę na niego połowę pociętych szparagów, 2 surowe jajka (rozbijam) oraz połowę startego sera. Zapiekam około 3 min. Przed podaniem posypuję ziołami i polewam oliwą.
Źródło: www.kuchniaplus.pl