Składniki:
- 2 tortille pełnoziarniste
- passata (domowy przecier pomidorowy)
- zioła prowansalskie
- pierś z kurczaka
- papryka
- kukurydza
- pieczarki
- cebula czerwona
- mozzarella tarta
- oregano
- rukola
Przygotowanie:
- Passate wymieszać z ziołami.
- Kurczaka smażymy na patelni z ulubionymi przyprawami. (Możemy użyć ulubionej szynki, tuńczyka, krewetek, lub pominąć mięso).
- Placki tortilli posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
- Wykładamy wszystkie ulubione dodatki (u mnie wszystkie wymienione powyżej).
- Posypujemy tartą mozarellą i suszonym oregano.
- Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni – do czasu roztopienia się sera (około 5-10 minut).
- Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy rukolą i polewamy sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy
Składniki
- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajaska
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
- Do miseczki wyciskamy przez praskę czosnek.
- Dodajemy sól himalajską, pieprz oraz jogurty naturalny.
- Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Źródło: przepis.nasukces.pl