- Spód:
- 500 brokułów
- 1 jajko
- 3 łyżki startego sera mozzarella do zapiekania
- 6-7 łyżek orkiszowych otrębów
- spora szczypta oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól i pieprz do smaku
- Sos ze szpinaku:
- 200 g szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- pieprz do smaku
- 1 łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
- Dodatki (według uznania):
- 2 pomidory śliwkowe
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)
Brokuły ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i zblendować lub dokładnie rozgnieść widelcem. Po przestudzeniu połączyć warzywa z otrębami, jajkiem i mozzarellą. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Dokładnie wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą lub olejem. Masę wyłożyć na blachę formując okrągły lub prostokątny placek. Piec w 230 stopniach ok. 20 minut, aż spód będzie zwarty.
Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać umyty i poszatkowany szpinak. Całość smażyć 2-3 minuty, doprawić pieprzem. Dodać ser, energicznie mieszając, aby powstał sos. Przestudzonym smarujemy spód pizzy, można dodać orzeszki.
Pozostałe składniki pokroić i ułożyć na pizzy. Można całość oprószyć parmezanem i doprawić oregano lub bazylią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10 minut. Podawać po kilku minutach od wyciągnięcia z piekarnika, aby ciasto było zwarte.
Źródło: kuchnia.wp.pl