Składniki:
- 70 g cukinii
- 30 g nasion słonecznika
- 110 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- ząbe czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- pieprz
Składniki na wierzch:
- 50 ml przecier pomidorowy + przyprawy (oregano, sól, pieprz, jalapenio itp.)
- pieczarki
- suszone pomidory
- inne warzywa
- rukola
- parmezan
Przygotowanie:
- Cukinie umyj, obierz, osusz i zetrzyj na tartce.
- Kaszę gryczaną oraz nasiona słonecznika wrzuć do malaksera i zmiel.
- Połącz cukinię, kaszę gryczaną ze słonecznikiem doda sok z cytryny, sól, pieprz, oregano i ponownie zmiksuj aż otrzymasz w miarę jednolitą masę.
- Z powstałej masy uformuj 2 placki
- Piec w piekarniku 1-1,5 godziny w 130-150 st C
- Po tym czasie wyjmij pizze z piekarnika, przekręć na drugą stronę, jeśli nie posiadasz termoobiegu i nałóż na wierzch przecier pomidorowy, pokrojone pieczarki, suszone pomidory i inne warzywa. Piecz jeszcze 20-30 minut.
Źródło: www.stylowoizdrowo.pl