[Przepis] Fit pizza z kaszy gryczanej1 min read

Składniki:

  • 70 g cukinii
  • 30 g nasion słonecznika
  • 110 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ząbe czosnku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • pieprz
Składniki na wierzch:
  • 50 ml przecier pomidorowy + przyprawy (oregano, sól, pieprz, jalapenio itp.)
  • pieczarki
  • suszone pomidory
  • inne warzywa
  • rukola
  • parmezan

Przygotowanie:

  • Cukinie umyj, obierz, osusz i zetrzyj na tartce.
  • Kaszę gryczaną oraz nasiona słonecznika wrzuć do malaksera i zmiel.
  • Połącz cukinię, kaszę gryczaną ze słonecznikiem doda sok z cytryny, sól, pieprz, oregano i ponownie zmiksuj aż otrzymasz w miarę jednolitą masę.
  • Z powstałej masy uformuj 2 placki
  • Piec w piekarniku 1-1,5 godziny w 130-150 st C
  • Po tym czasie wyjmij pizze z piekarnika, przekręć na drugą stronę, jeśli nie posiadasz termoobiegu i nałóż na wierzch przecier pomidorowy, pokrojone pieczarki, suszone pomidory i inne warzywa. Piecz jeszcze 20-30 minut.

Źródło: www.stylowoizdrowo.pl