[Przepis] Fit pizza z patelni z oliwkami, jarmużem i serem feta1 min read

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • łyżka oliwy z oliwek 10 g
  • pół szklanki wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • Sos do pizzy:
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 40 g
  • łyżka jogurtu naturalnego 20 g
  • ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta tymianku i rozmarynu

Dodatki:

  • 1 pomidor 150 g
  • 20 g oliwek
  • garść jarmużu 20 g
  • 40 g ser feta light
  • pół cebuli 50 g
  • łyżka oliwy do smażenia pizzy 10 g

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami. Dodaj ciepłą wodę i olej, i dokładnie wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto przez chwilę. Odstaw pod przykryciem i przygotuj dodatki. Wymieszaj przecier pomidorowy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, a pomidora w plastry. Z ciasta uformuj kulę i lekko rozwałkuj – placek ma mieć średnicę 28 cm. Na nieprzywierającej patelni podsmaż placek przez 4 minuty. Obróć na drugą stronę, posmaruj placek sosem i wyłóż na nim dodatki. Następnie posyp pokruszonym serem feta oraz bazylią i oregano. Przykryj patelnię przykrywką i smaż 10-15 minut. 

Źródło: http://dietetyczne-przepisy.net