Składniki:
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- łyżka oliwy z oliwek 10 g
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- Sos do pizzy:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego 40 g
- łyżka jogurtu naturalnego 20 g
- ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta tymianku i rozmarynu
Dodatki:
- 1 pomidor 150 g
- 20 g oliwek
- garść jarmużu 20 g
- 40 g ser feta light
- pół cebuli 50 g
- łyżka oliwy do smażenia pizzy 10 g
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami. Dodaj ciepłą wodę i olej, i dokładnie wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto przez chwilę. Odstaw pod przykryciem i przygotuj dodatki. Wymieszaj przecier pomidorowy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, a pomidora w plastry. Z ciasta uformuj kulę i lekko rozwałkuj – placek ma mieć średnicę 28 cm. Na nieprzywierającej patelni podsmaż placek przez 4 minuty. Obróć na drugą stronę, posmaruj placek sosem i wyłóż na nim dodatki. Następnie posyp pokruszonym serem feta oraz bazylią i oregano. Przykryj patelnię przykrywką i smaż 10-15 minut.
Źródło: http://dietetyczne-przepisy.net