SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 500 g (najlepsza włoska, do pizzy)
- drożdże instant – 5 g
- oliwa – 3 łyżki
- cukier – 2 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki
- woda – ok. 1 i 1/2 szklanki, letnia
na wierzch:
- figi – ok. 5 szt, świeże
- ser pleśniowy – ok. 150 g, np. gorgonzola
- rozmaryn – ok. 3 gałązki, świeże
- oliwa – ok. 2 łyżki
- pieprz – do smaku, świezo mielony
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto na focaccię/pizzę najczęściej przygotowuję w robocie kuchennym wyposażonym w „hak” do wyrabiania ciasta. Możecie zrobić je też naturalnie ręcznie.
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól i cukier. Dolewaj stopniowo letnią wodą tak, by wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ilość zależy np. od tego, jak wilgotna była użyta mąka i jaki jest jej typ).
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. na wierzchu rozłóż pocięte w plasterki figi oraz pokrusz ser. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem, ułóż gałązki rozmarynu i skrop oliwą.
Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 oC, piecz, aż wierzch ładnie się zarumieni, ok. 15 minut.
Źródło:kuchniaagaty.pl