[Przepis] Focaccia z figami i serem pleśniowym1 min read

SKŁADNIKI:

ciasto:
  • mąka pszenna – 500 g (najlepsza włoska, do pizzy)
  • drożdże instant – 5 g
  • oliwa – 3 łyżki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • woda – ok. 1 i 1/2 szklanki, letnia

na wierzch:

  • figi – ok. 5 szt, świeże
  • ser pleśniowy – ok. 150 g, np. gorgonzola
  • rozmaryn – ok. 3 gałązki, świeże
  • oliwa – ok. 2 łyżki
  • pieprz – do smaku, świezo mielony

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto na focaccię/pizzę najczęściej przygotowuję w robocie kuchennym wyposażonym w „hak” do wyrabiania ciasta. Możecie zrobić je też naturalnie ręcznie.

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól i cukier. Dolewaj stopniowo letnią wodą tak, by wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ilość zależy np. od tego, jak wilgotna była użyta mąka i jaki jest jej typ).

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. na wierzchu rozłóż pocięte w plasterki figi oraz pokrusz ser. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem, ułóż gałązki rozmarynu i skrop oliwą.

Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 oC, piecz, aż wierzch ładnie się zarumieni, ok. 15 minut.

Źródło:kuchniaagaty.pl