Składniki:
na sos:
- 4 pomidory
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- cukier brązowy
- sól
- pieprz
- cynamon
- oliwa
Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę. Dodać pokrojone drobno pomidory bez skóry. Chwilę dusić wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru i cynamonu.
Dodatki do pizzy:
- świeża szałwia
- dynia hokkaido
- mała cebula
- czosnek
- rydze
- ser gorgonzola
- oliwa
- sól
- pieprz
- masło
- suszona żurawina
Uczestnicy przygotowując dodatki musieli użyć własnej intuicji – ważne jest, aby obrać dynię i cebulę – dynię pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Oba te składniki i oczyszczone grzyby podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Szałwię umyć, wysuszyć. Ser pokruszyć. Żurawinę przed dodaniem na ciasto, można dodatkowo sparzyć i wysuszyć.Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 250 g mąki typ 00
- ok. 150 ml letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Nastawić zaczyn z droższy i ciepłej wody, odstawić. Wymieszać wszystkie składniki, kontrolując gęstość ciasta. Dobrze wyrobione odstawić do wyrośnięcia. Gotowe wyrobić, uformować, posmarować sosem i ułożyć na nim składniki. Pizzę upiecz na kamieniu. Można też użyć natłuszczonej blachy – 220 stopni C i ok. 30 minut.
Źródło: kuchnia.wp.pl