Składniki:
- mąki pszennej (typ 550)
- 150 ml ciepłej wody
- 20 ml oliwy z oliwek
- 7 g suchych drożdży instant
- 7 g soli
- 3 g cukru
- 3 kulki mozarelli
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- Zaczyn odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie połącz z resztą mąki, solą i oliwą, ciasto wyrabiaj około 10 minut, odstaw na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto podziel na 4 części, rozpłaszcz, lekko rozwałkuj. Przełóż do niskiej tortownicy lub na blachę i odstaw znów do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj koncentrat, pomidory, oregano, sól, pieprz. Gotuj na małym ogniu około 30 minut.
- , piecz około 10 minut w 250 stopniach.
- Podawaj ze świeżą bazylią.
Źródło: www.aniastarmach.pl