Ladenia – składniki:
- 2 opakowania drożdży suszonych 14 g
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
- 1.5 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka oregano i bazylii do ciasta
- łyżeczka z czubkiem soli
- 5 łyżek oliwy do ciasta
- oliwa do posmarowania
- 6 czerwonych cebul
- 6 pomidorów
- suszona bazylia i oregano jako przyprawy
- gruboziarnista sól morska
Ladenia – wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotować ciasto.
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami. Do ciasta dolać wodę, dodać sól, po łyżeczce suszonego oregano i bazylii, oraz 5 łyżek oliwy. Wyrobić. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około pół godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
Ciasto ponownie przerobić i rozwałkować na omączonej stolnicy na placek 1-2 cm grubości. Przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę.
Wierzch ciasta posmarować oliwą, posypać ziołami.
Cebulę pokroić w piórka, posypać nią ciasto. Na cebulę ułożyć pomidory. Całość oprószyć gruboziarnistą solą i jeszcze raz posypać ziołami. Skropić oliwą.
Ladenię wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni i piec 30 minut na rumiany kolor.
Źródło: www.katarzynarzepecka.pl