SKŁADNIKI:
ciasto
- mąka pszenna – 5 szklanki
- mleko – 1,5 szklanki
- olej – 1/4 szklanki
- sól – 2-3 łyżeczki
- cukier – 1 łyżeczka
- drożdże instant – 10 g
farsz
- mięso mielone – 1/2 kg
- czerwona papryka – 1 szt
- zielona papryka – 1 szt
- pomidor – 2 szt
- cebula – 1 szt
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- słodka papryka – 2 łyżeczki
- oliwa – 2 łyżki
- natka pietruszki – 1 pęczek
- kumin – 1/2 łyżeczki
- sól, ieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki farszu zmiel w malakserze (niezbyt drobno, to nie może być pasta).
Z mąki i pozostałych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Podziel cisto na porcje, rozwałkuj na cienkie placki. Na każdym z nich rozsmaruj porcję farszu.
Piecz w temp. 230 oC, przez 5-10 minut, do zarumienienia.
Moje placki podałam z sosem na bazie jogurtu, natki pietruszki i skórki cytrynowej, możesz je też skropić oliwą.
Źródło: kuchniaagaty.pl