[Przepis] Lahmacun- turecka pizza1 min read

SKŁADNIKI:

ciasto

  • mąka pszenna – 5 szklanki
  • mleko – 1,5 szklanki
  • olej – 1/4 szklanki
  • sól – 2-3 łyżeczki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • drożdże instant – 10 g

farsz

  • mięso mielone – 1/2 kg
  • czerwona papryka – 1 szt
  • zielona papryka – 1 szt
  • pomidor – 2 szt
  • cebula – 1 szt
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • słodka papryka – 2 łyżeczki
  • oliwa – 2 łyżki
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • kumin – 1/2 łyżeczki
  • sól, ieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki farszu zmiel w malakserze (niezbyt drobno, to nie może być pasta).

Z mąki i pozostałych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.

Podziel cisto na porcje, rozwałkuj na cienkie placki. Na każdym z nich rozsmaruj porcję farszu.

Piecz w temp. 230 oC, przez 5-10 minut, do zarumienienia.

Moje placki podałam z sosem na bazie jogurtu, natki pietruszki i skórki cytrynowej, możesz je też skropić oliwą.

Źródło: kuchniaagaty.pl