Składniki:
pizza
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki suchych drożdży (instant)
- 180 ml chłodnej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju extra vierge
- 1 łyżeczka soli
dressing
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
- 1/2 łyżeczki przyprawy sumak (można zastąpić startą skórką z cytryny)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
mięso
- 200 g mielonej jagnięciny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
- pieprz czarny i sól
dodatki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
- 100 g mozzarelli
- 100 g tartego koziego sera
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki pestek granatu
sos czosnkowy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
- 1/2 łyżeczki przyprawy sumak
- pieprz czarny i sól
- pieprz cayenne
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą i miodem, przesiać mąkę i dodać mleko, olej i sól. Wyrabiać ciasto przez 20 minut (lub mikserem przez 10 min.). Podsypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na dressing razem wymieszać.
Jagnięcinę wymieszać z przyprawami i uformować małe kuleczki.
Wyrośnięte ciasto na pizzę rozdzielić na dwa kawałki, rozwałkować na blacie posypanym mąką. Przełożyć na formę do pieczenia oprószoną mąką i posmarować dressingiem. Posypać mozzarellą i serem kozim, ułożyć kuleczki mięsne, pomidory i paprykę oraz posypać orzeszkami pinii. Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
W między czasie wymieszać wszystkie składniki na sos czosnkowy.
Pizzę podać posypaną pestkami granatu i z sosem czosnkowym. Smacznego!
Źródło: www.servingdumplings.com