[Przepis] Meksykańska pizza z kurczakiem1 min read

Składniki:

  • 2 duże naleśniki usmażone z mąki razowej albo gotowe duże tortille
  • szklanka gotowego sosu pomidorowego (włoskiego albo meksykańskiego),
  • 3 łyżki zupy fasolowej (z puszki),
  • ¼ szklanki posiekanej szalotki,
  • 20 dag pokrojonej w kostkę gotowanej piersi kurczaka,
  • 10 dag startego sera cheddar,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • ok. 1 łyżeczki świeżego oregano (lub pół łyżeczki suszonego),
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Naleśniki ułóż w okrągłej formie i posmaruj sosem pomidorowym wymieszanym z zupą fasolową.
  • Obłóż równomiernie posiekaną szalotką i kawałkami kurczaka, a następnie posyp serem cheddar, oregano, natką i sproszkowanym czosnkiem.
  • Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. Piecz przez 10-15 minut, aż ser zacznie się topić.
  • Posmarowaną sosem pomidorowym pizzę można obłożyć też obranymi ze skórki plastrami pomidora.

Źródło: beszamel.se.pl