Składniki:
- 2 duże naleśniki usmażone z mąki razowej albo gotowe duże tortille
- szklanka gotowego sosu pomidorowego (włoskiego albo meksykańskiego),
- 3 łyżki zupy fasolowej (z puszki),
- ¼ szklanki posiekanej szalotki,
- 20 dag pokrojonej w kostkę gotowanej piersi kurczaka,
- 10 dag startego sera cheddar,
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- ok. 1 łyżeczki świeżego oregano (lub pół łyżeczki suszonego),
- ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
- sól oraz pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Naleśniki ułóż w okrągłej formie i posmaruj sosem pomidorowym wymieszanym z zupą fasolową.
- Obłóż równomiernie posiekaną szalotką i kawałkami kurczaka, a następnie posyp serem cheddar, oregano, natką i sproszkowanym czosnkiem.
- Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. Piecz przez 10-15 minut, aż ser zacznie się topić.
- Posmarowaną sosem pomidorowym pizzę można obłożyć też obranymi ze skórki plastrami pomidora.
Źródło: beszamel.se.pl