Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 16 pomidorków koktajlowych
- 24 oliwek czarnych
- 8 plasterków salami
- świeże liski bazylii
- oliwa z oliwek
składniki na sos:
- 4 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sera żółtego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- świeżo mielony pieprz
- suszona ostra papryka
- sól
Przygotowanie:
Ser żółty ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły.
Z ciasta wycinamy 8 prostokątów i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy pomocy noża robimy delikatne nacięcia wzdłuż każdego z boków ciasta (tworząc mniejszy prostokąt). Na środku każdego ciasta rozsmarowujemy po jednej łyżeczce sosu, układamy plasterek salami, ćwiartki pomidorków oraz oliwki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek.
Źródło: www.domowysmakjedzenia.pl