Składniki:
ciasto:
-
- 7 g drożdży suszonych,
- 350 g mąki,
- ok. 200 ml letniej wody,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli ( u mnie himalajska),
- łyżka oliwy,
dodatki:
- ok. 250 g mięsa mielonego,
- ½ cebuli,
- puszka krojonych pomidorów,
- 8 plasterków salami,
- ok. 100 g żółtego startego sera,
- 6-8 szparagów,
- olej do podsmażenia,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- przyprawa do pizzy,
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie ( ja używam spieniacza do mleka) z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki.
Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru ok. 5-8 min (najlepiej sprawdzać widelcem, żeby się nie rozgotowały).
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, przyprawę do mielonego (ilość według uznania), podsmażamy, a następnie dodajemy puszkę pomidorów, wszystko dusimy aż mięso będzie miękkie a sos odparuje na tyle by nie zamokło nam ciasto.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 8 części, lekko smarujemy oliwą, posypujemy przyprawą do pizzy, na każdą dajemy trochę żółtego sera, nakładamy przestudzone mięso, plasterek salami, ugotowane kawałki szparagi i znowu odrobinę sera.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 15-20 min. Smacznego!
Źródło: przyslijprzepis.pl