Składniki:
na mini pizzę w filiżance
– ciasto,
– sos,
– ser ( gouda i grana padano w proporcji 2:1)
Na ciasto:
– 3 łyżki mąki wrocławskiej,
– szczypta sody oczyszczonej ( tak na czubku łyżeczki),
– 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia (ważne by proporcje proszku do sody były jak 2:1),
– szczypta soli,
– 3 i 1/2 łyżki wody,
– 1 łyżka oliwy
Na sos:
– 1/4 szklanki passaty,
– szczypta soli,
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
– 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
– szczypta czosnku granulowanego,
– szczypta bazylii i oregano
Przygotowanie:
Najpierw przygotować sos, czyli wymieszać passatę z przyprawami.
Utrzeć sery.
Przygotować ciasto bezpośrednio w filiżance, czyli wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia
i sól. Dodać wodę i oliwę i dobrze wymieszać widelcem.
Rozprowadzić ciasto wyrównując powierzchnię tak by pokrywało całe dno filiżanki.
Nałożyć 2 łyżeczki sosu i rozprowadzić jak na normalnej pizzy. Resztę sosu można
wykorzystać do następnej mini pizzy lub czegoś innego.
Posypać serem.
Zapiekać w mikrofalówce o mocy 700 W przez 2 minuty.
Uwaga:
Jeśli moc Waszej mikrofalówki jest większa, wtedy czas przygotowania się skraca, jeśli
mniejsza to się wydłuża.
Źródło: https://kreovitawita.blogspot.com/