Składniki:
ok. 30 mini pizza
Ciasto na pizzę
- 500 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g letniej wody
- 50 ml oliwy
- 1 ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 4 czubate łyżki pomidorowego przecieru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka ziół, u mnie bazylia, tymianek i rozmaryn
- garść krewetek
- 10 plasterków kiełbasy, u mnie z łosia
- kulki surowego kebabu
- szczypta curry
- 2 łyżki suszonego oregano
- 250 g smażonych pieczarek
- 1 duża cebula
- 200 g żółtego sera
- rukola
Przygotowanie:
Zacznij od ciasta na pizzę. Rozpuść drożdże w wodzie i oliwie. Wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj następnie sól i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj wody jeśli ciasto jest za twarde lub mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki grubości 0,5 cm. Wytnij okrągłe placuszki.
W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie pizze posyp utartym serem. Poukładaj pizze na blasze w odstępach. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika na same dno i piecz przez około 10 minut. Upieczone pizze posyp oregano i rukolą.
Źródło: www.codojedzenia.pl