Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej plus 150ml ciepłej wody
- 7g suchych drożdży instant
- szczypta cukru
- 20ml oliwy
- szczypta soli
Na wierzch:
- Pastena – pasta z suszonych pomidorów OLE!
- passata pomidorowa
- 2 opakowania mozzarelli
- rukola
- pieczarki
Przygotowanie:
Drodże mieszamy z cukrem, wodą i kilkoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie (ciasto powinno „wylewać się z miseczki“) łączymy je z resztą mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy dolewając powoli oliwę. Wyrabiamy przez około 10 minut. Ponownie odstawiamy – na minimum godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy za pomocą rożnych domowych przedmiotów większe kółka (wychodzi około 6-8 pizzerinek). Przekładamy na blachę i odstawiamy
do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie środek każdego kółka rozsmarowujemy Pasteną pastą z suszonych pomidorów OLE oraz pasattą. Dalej nakładamy pokrojone pieczarki, ulubioną szynkę, mozzarellę. Zapiekamy ok. 20 minut w 210C.
Więcej na: www.wole-ole.pl
Źródło: www.lifestyle.newseria.pl