Składniki:
ciasto na pizzę:
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 1 łyżeczka mąki pszennej do drożdży
- 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- płatka łyżeczka soli
sos pomidorowy:
- 100 g passaty pomidorowej
- po pół łyżeczki suszonej bazylii, oregano oraz granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
dodatki:
- dwie kule sera mozzarella
- około 24 sztuki dużych oliwek – tzw. królewskich
- około 16 sztuk małych oliwek
Przygotowanie:
- Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej mleko i wymieszaj.
- Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
- W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej oraz sól, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm, szklanką wytnij koła – pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka.
- Każde koło lekko rozciągnij w dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zmieszaj razem składniki sosu i posmaruj nim wierzchy pizzy.
- Ser pokrój w niezbyt grube plastry i ułóż po jednym plastrze na każdej pizzy.
- Duże oliwki przekrój na pół – około 16 połówek zostaw na brzuszki pająków, a resztę pokrój na nóżki – po 4 nogi z każdej połówki oliwki.
- Na pizzach ułóż brzuszki i nogi, dodaj głowy z małych oliwek.
- Piecz w wysokiej temperaturze – najlepiej przynajmniej 250 stopni przez około 15 minut – im wyższa temperatura piekarnika, tym krócej pieczemy (jeśli piekarnik może grzać z taką mocą, to piecz dłużej pizze).
- Podawaj na ciepło.
Źródło: wypiekibeaty.com.pl