[Przepis] Okonomiyaki czyli japońska pizza1 min read

Składniki:

  • 2 szklanki cienko posiekanej kapusty
  • 1 szklanka umytych i pokrojonych drobno porów
  • 2/3 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 2 ubite jaja
  • Oliwa z oliwek, sól
  • Szczypiorek, nerkowce do posypania

Przygotowanie:

Kapustę, pory, mąkę i sól łączymy w dużej misie. Dolewamy ubite jaja i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy kapuścianą mieszankę i mocno spłaszczamy drewnianą szpatułką. Po 4-5 minutach przekładamy placek na talerz i odwracamy do góry dnem dodając wcześnie nieco oliwy na patelnię. Znowu mocno spłaszczamy i smażymy jeszcze 4-5 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i posiekanymi orzechami, można również przyozdobić łyżką gęstego jogurtu.

Źródło: polki.pl