Składniki:
- 2 szklanki cienko posiekanej kapusty
- 1 szklanka umytych i pokrojonych drobno porów
- 2/3 szkl mąki pełnoziarnistej
- 2 ubite jaja
- Oliwa z oliwek, sól
- Szczypiorek, nerkowce do posypania
Przygotowanie:
Kapustę, pory, mąkę i sól łączymy w dużej misie. Dolewamy ubite jaja i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy kapuścianą mieszankę i mocno spłaszczamy drewnianą szpatułką. Po 4-5 minutach przekładamy placek na talerz i odwracamy do góry dnem dodając wcześnie nieco oliwy na patelnię. Znowu mocno spłaszczamy i smażymy jeszcze 4-5 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i posiekanymi orzechami, można również przyozdobić łyżką gęstego jogurtu.
Źródło: polki.pl