[Przepis] Pikantna domowa pizza z jajkiem i szpinakiem2 min read

Składniki:

  • Ciasto baza:
  • 1/2 kg dobrej jakości mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

 

  • Sos pomidorowy baza:
  • 250 g pomidorów pelati
  • kilka ząbków czosnku
  • świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • cukier
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oliwy

 

  • Farsz:
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • duża garść świeżego szpinaku
  • kilka plasterków dobrej szynki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • masło
  • kawałek parmezanu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ciasto baza: drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce – do czasu, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy baza: pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku tabasco.

Farsz: szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową.

Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na cztery równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około 15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Podawać od razu.

Źródło: kuchnia.wp.pl