Składniki:
- Ciasto baza:
- 1/2 kg dobrej jakości mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- Sos pomidorowy baza:
- 250 g pomidorów pelati
- kilka ząbków czosnku
- świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
- łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- cukier
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 3 łyżki oliwy
- Farsz:
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- duża garść świeżego szpinaku
- kilka plasterków dobrej szynki
- 1 kulka mozzarelli
- 4 jajka
- 1-2 ząbki czosnku
- masło
- kawałek parmezanu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ciasto baza: drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce – do czasu, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy baza: pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku tabasco.
Farsz: szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową.
Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na cztery równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około 15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Podawać od razu.
Źródło: kuchnia.wp.pl