Składniki
na ciasto (na 4 pizze o średnicy 32 cm):
- 500 g zwyklej mąki
- 200 g mąki razowej (pełnoziarnistej)
- 25 g świeżych drożdży
- ok. 400 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
na sos pomidorowy (na 1 pizzę ):
- ok. 200 ml passaty pomidorowej przecieru) lub pomidory z puszki bez skórki (pelati)
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- sól
dodatki (na 1 pizzę ):
- ok. 50 g mozzarelli
- ok. 50 g sera gorgonzola
- ok. 50 g żółtego sera (Gouda , Emmental itp.)
- ok. 50 g sera pleśniowego lub innego np. wędzonego
(wśród serów powinien znaleźć się 1 ser o zdecydowanym smaku jak np. gorgonzola +inne sery) - 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania
- 1. Wykonaj ciasto. Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta). Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, uformuj kulki, poukładaj na blacie posypanym mąką, przykryj bawełniną sciereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
- 2. Do wysokiego garnka wlej passatę (lub rozgnieć/zmiksuj pomidory), dodaj trochę oliwy (ok. 1-2 łyżki), świeżą bazylię poszarpaną w dłoniach, dopraw solą.Następnie gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
- 3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250°C. Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw sos pomidorowy, a następnie sery pokrojone w kosteczkę. Polej całość odrobiną oliwy i dopraw solą (uwaga! sery sąą słone). Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolnż część piekarnika. Piecz przez ok.15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
Źródło: przyslijprzepis.pl