Składniki:
-
mąka pszenna typ 650 100 g
-
woda 62 g
-
drożdże świeże 1 g
ciasto właściwe
-
drożdże świeże 8 g
-
woda 290 g
-
mąka pszenna typ 650 420 g
-
sól 9 g
-
oliwa 25 g
Dodatki
-
ser 4 różne gatunki po 50-60g
-
jarmuż 120 g
-
sos pomidorowy
-
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Wieczorem pierwszego dnia nastawić zaczyn: w wodzie rozpuścić drożdże (okruszek) i dodać mąkę, zamieszać. Przykryć folią i odstawić na około 14 godzin.
Na drugi dzień do zaczynu dodać wodę i drożdże. Wymieszać dokładnie.
Do misy robota wsypać mąkę, sól. Dodać oliwę i zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Sery zetrzeć i pokroić (można użyć dowolne kombinacji, camembert, goudy, parmezanu i wędzonego radamera).
Jarmuż poszarpać na kawałki, usuwając łodygi. Wrzucić na osolony wrzątek, zamieszać. Po minucie odcedzić dokładnie. Osuszyć.
Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć na blachę posmarowaną olejem i rozciągnąć palcami.
Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć jarmuż i sery. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 10-12 minut.
Źródło: doradcasmaku.pl