Składniki:
CIASTO
- mąka pszenna – 2 szklanki
- drożdże instant – 1 łyżka
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – ½ łyżeczki
- olej słonecznikowy – 3 łyżki
- ciepła woda – ½ szklanki
FARSZ DO PIZZY ARABSKIEJ
- mielona wołowina lub jagnięcina – 400 g
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- natka pietruszki
- kolendra – 1 garść
- pomidory – 2 szt.
- papryczka chili – 1 szt.
- mielona słodka papryka – 1 łyżka
- mielony imbir – ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
- sól
- pieprz
- orzeszki piniowe
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
SAŁATKA PIYAZ
- pomidory – 3 szt.
- czerwona cebula – 1 szt.
- natka pietruszki
- sok z 1 cytryny
- sól – ½ łyżeczki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- wałek
- praskę do czosnku
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 200°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PIZZĘ
W misce łączymy mąkę, drożdże i cukier, mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę, tak by z mieszanego ciasta zaczęła się formować kulka. Dolewamy olej. Doprawiamy solą. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne oraz przestanie się kleić. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO PIZZY
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Na dno rozgrzanej patelni wylewamy oliwę. Szklimy cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy papryczkę chili i kolejno przyprawy: imbir, słodką paprykę i gałkę muszkatołową. Kładziemy na patelnię mięso razem z pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy pietruszkę i kolendrę – dodajemy do mięsa. Farsz dusimy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz musi dobrze odparować.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY PIZZĘ
Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części. Blat posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na duży cienki placek. Umieszczamy krążek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę farszu przekładamy na ciasto. Widelcem wgniatamy farsz. Posypujemy orzeszkami piniowymi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy ok. 10-15 minut. To samo robimy z drugą częścią ciasta i farszu.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ PIYAZ
Cebulę kroimy w talarki, oprószamy solą, wcieramy sól w cebulę (dzięki temu stanie się miękka i łagodniejsza). Pomidory kroimy w grubą kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Łączymy z pomidorami i cebulą. Doprawiamy mieloną kolendrą, dodajemy oliwę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
Pizzę skrapiamy cytryną.
Możliwy sposób podania: Sałatkę wykładamy na placek, następnie rolujemy ciasto jak naleśnik.
Źródło: www.kuchnialidla.pl