[Przepis] Pizza bezglutenowa według Ewy Wachowicz1 min read

Składniki:

  • 1 szklanka – mąki ryżowej
  • ½ szklanki – mąki sojowej
  • 2 łyżeczki – proszku do pieczenia
  • 1 łyżka – oliwy oraz trochę do posmarowania

DEKORACJA

  • rukola
  • oliwa

DODATKI

  • wędlina drobiowa
  • ser haloumi
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oregano

SOS

  • 500 g – przecieru pomidorowego
  • 1 – cebula
  • 3 ząbki – czosnku
  • 1 łyżka – oliwy
  • 1 – suszona papryczka chili
  • 1 łyżeczka – bazylii
  • 1 łyżeczka – oregano

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wlać oliwę i wymieszać. Następnie dolać szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto. Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować.

Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st. C.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Wkruszyć suszoną papryczkę. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić solą oraz roztartymi w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i odparować.

Podpieczony placek posmarować sosem. Ułożyć wędlinę oraz pokrojony w plastry ser i przekrojone na pół pomidorki. Oprószyć oregano.

Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

Źródło: www.ewawachowicz.pl