Składniki:
- 1 szklanka – mąki ryżowej
- ½ szklanki – mąki sojowej
- 2 łyżeczki – proszku do pieczenia
- 1 łyżka – oliwy oraz trochę do posmarowania
DEKORACJA
- rukola
- oliwa
DODATKI
- wędlina drobiowa
- ser haloumi
- kilka pomidorków koktajlowych
- oregano
SOS
- 500 g – przecieru pomidorowego
- 1 – cebula
- 3 ząbki – czosnku
- 1 łyżka – oliwy
- 1 – suszona papryczka chili
- 1 łyżeczka – bazylii
- 1 łyżeczka – oregano
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wlać oliwę i wymieszać. Następnie dolać szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto. Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować.
Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st. C.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Wkruszyć suszoną papryczkę. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić solą oraz roztartymi w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i odparować.
Podpieczony placek posmarować sosem. Ułożyć wędlinę oraz pokrojony w plastry ser i przekrojone na pół pomidorki. Oprószyć oregano.
Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.
Źródło: www.ewawachowicz.pl